Er waaren eens drie menschen die hadden met elkander afgesproken dat zij ieder wat zouden stelen. De eenen zou bij H. Aarts een vet schaap wèg gaan halen en de andere twee zouden bij den Pastoor den worst weg gaan halen. Zij gingen dan ook ieder zijn weg in. De twee die bij den Pastoor den worst weg zouden halen een van hen ging zagt naar het venster en opende het schoof toen het raam voorzichtig op en klom naar binnen laag in den schoorsteen hing den worst hij trok hem met vollehaJiden van het touw waar hij op hing. Maar daar kwam de meid van den Pastoor aan daar stond de dief nu wat zal hij doen? Hij neemt een hand vol roed en strijkt het over het gezich en blijft stil staan zoodra dit de meid bemerkte loopt zij haastig terug vertelt het aan den Pastoor deze zecht dan zal de duivel in huis zijn hoe zullen we er die uitkrijgen ik kan niet gaan en gij kunt hem er niet uitkrijgen maar zet een stoel in huis en draag mij daar heen toen begon den Pastoor te lezen en zijn meid opende de deur daarna vroeg den Pastoor hem wat verkiest ge nu maar er uit was het antwoord en meteen ging hij aan maar waar was zijn kameraad gebleven die stond reeds op den straat en riep hem al van verre toe kom maar gauw dat we weg zijn. Zij gingen toen samen naar het kerkhof en gingen in het knekel huisje zitten en deelden den worst tegen den morgen kwam er den koster voorbij die hoorde hen tegen elkander spreken hij luisterde nog even en liep toen op een draf naar den pastoor en zij de duivel zit in het knekel huisje den Pastoor zij dien is gisteren avond ook al hier gewees maar draag mij maar naar het kerkhof toe dan zal ik hem wel verjagen den koster pakten den Pastoor flink aan en droeg met hem het kerkhof op zoodra de twee dieven dit hoorden meende zij dat de ander daar met het schaap aan kwam hij riep al eer hij iets zag is het vet den koster antwoorde daar op of hij vet is of niet ik werp hem hier toch neer. Een als hij niet opgeraapt is dan licht hij er nog.

AT 1791 - The Sexton Carries the Parson    AT 1791 - The Sexton Carries the Parson

ATU 1791 - The Sexton Carries the Clergyman.    ATU 1791 - The Sexton Carries the Clergyman.

Beschrijving

Dieven spreken af dat de één een vet schaap zal stelen en de anderen de worst bij de pastoor. Bij het stelen vande worst wordt de dief betrapt door de meid van de pastoor. Hij beroet zijn gezicht, waarop de meid vlucht en de pastoor vertelt wat ze heeft gezien. De pastoor meent dat het de duivel is, gaat lezen en vraagt de dief wat hij wil. Die wil er uit en kan zo weglopen. De dieven verstoppen zich in het knekelhuis waar de langslopende koster hen hoort praten, en aan de pastoor vertelt dat de duivel in het knekelhuis zit. De pastoor laat zich naar het knekelhuis dragen, waarop de dieven denken dat het de ander met het schaap is. Als zij vragen of het een vet schaap is gooit de koster de pastoor op de grond.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Noord Brabant, Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 108

X424 - The devil in the cemetery.    X424 - The devil in the cemetery.

1893
Motief: X424 The Devil in the Cemetery.
inv. no. R3.1, opgeschreven te Deurne. S.M1791.1; AT 1791 The Sexton Carries the Parson.
3. Sprookjes en natuurgeloof. Verhalen vanuit Helmond verzameld
Verhalen, sprookjes, anekdoten en mededelingen over volksgeloof, verzameld en/of opgetekend door August Hendrik Sassen. Uit zijn handschriftenverzameling, berustend in de bibliotheek van het Provinciaal Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant te 's Hertogenbosch.
Sassen werd geboren te 's Hertogenbosch op 6 maart 1853. Hij was archivaris en notaris te Helmond, en overleed op 22 juni 1913 te 's Gravenhage (zie Juten & Juten 1913, A.F.O. van Sasse van Ysselt 1914). Hij was de stuwende kracht achter het volkskundig onderzoek in Noord-Brabant aan het einde van de vorige eeuw. Om dit te bevorderen stichtte hij onder meer twee tijdschriften: het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, en de Noordbrabantsche Almanak. Jaarboekje voor Noordbrabantsche geschiedenis, taal- en letterkunde.
Beide tijdschriften moesten evenwel na elkaar wegens financiële moeilijkheden stopgezet worden (zie ook de Inleiding). Door zijn werk, zijn vele activiteiten (hij was o.a. gemeenteraadslid van Helmond, regisseur van jeugdtoneelstukken, voorzitter van de vereniging tot drankbestrijding; en commandant van de plaatselijke schutterij), en zijn vroege dood is het hem niet gelukt de vele aan hem toegezonden en door hemzelf verzamelde gegevens over o.a. taalkunde, volksgebruiken, boerenalmanakken, kinderrijmen en spelen, en volksliederen zelf tot een of meerdere boeken te verwerken (zie voor verdere biografische gegevens Knippenberg 1952).
Een deel van zijn handschriftenverzameling bevindt zich te 's Hertogenbosch. Dit werd in 1943 en 1944 gerubriceerd en gecatalogiseerd. Het hier gepubliceerde deel daarvan werd eerder grotendeels, al dan niet in bewerkte vorm, bekend gemaakt door J.R.W. Sinninghe, zij het zonder opgave van inventarisnummer. Een aantal van de door Sinninghe aan Sassen toegeschreven verhalen is evenwel niet meer in 's Hertogenbosch te vinden, o.a. Sinninghe 1978: 16 (gloeiige te Duizel), 21 (dwaallichten), 36 (zelfmoordenaar in gedaante hond te Boxmeer), 45 (spookhaas te Mierlo), 81-83 (heksen in de gedaante van een kat), en 100 (weerwolf te Breda). Het wachten is op een volledige publicatie van het nog in 's Hertogenbosch aanwezige materiaal.
The Sexton Carries the Parson

H. Aarts    H. Aarts