BLECOURTNB0152 - 3.16. Sprookje

3.16. Sprookje
Daar was 'ns een kiendje en dat kiendje hiette Knurselke maar Knurselke wou nooit na school toe. 'Ga-da na school?' vroeg de moeder op 'ne keer heel beus aan Knurselke.
'Nee ikke nie, - dat doe ik nie' zee Knurselke.
'Dan zal ik een knuppelke-n- halen en dat zal oe wel na school toe slaan' zee de moeder.
'Dat doe maar', zee Knurselke. En de moeder haalde-n- een knuppelke-n- en ze zee:
'Knuppelke ge zult Knurselke slaan
Want Knurselke wil nie na school toe gaan'
'Nee ikke nie, - dat doe ik nie' zee knuppelke.
'Dan zal ik 'et vuur halen dat 't oe brandt' zee de moeder.
'Dat doe maar', zee knuppelke. En de moeder haalde-n-'t vuur en ze zee:
'Vuur ge zult knuppelke-n- branden
Want knuppelke wil Knurselke nie slaan
En Knurselke wil nie na school toe gaan.'
'Nee ikke nie, - dat doe ik nie' zee 't vuur. 'Dan zal ik het water halen, dat 't oe blust' zee de moeder.
'Dat doe maar' zee 't vuur. En de moeder haalde-n-'t water en ze zee:
'Water ge zult 'et vuur blussen
Want 'et vuur wil knuppelke nie branden
En knuppelke wil Knurselke nie slaan
'Nee ikke nie, -dat doe ik nie' zee 't water. 'Dan zal ik de-n-os halen dat die oe opslörpt' zee de moeder.
'Dat doe maar' zee 't water. En de moeder haalde-n-os en ze zee:
'Os ge zult 't water uitslörpen
Want 't water wil 't vuur nie blussen
En 't vuur wil knuppelke nie branden
'Nee ikke nie, dat doe ik nie' zee de-n-os. 'Dan zal ik 't touw halen dat 't oe vastbindt' zee de moeder.
'Dat doe maar' zee de-n-os. En de moeder haalde-n-'t touwen ze zee:
'Touw ge zult de-n-os binden
Want de-n-os wil het water nie uitslörpen
En 't water wil 't vuur nie blussen
'Nee ikke nie, -dat doe ik nie' zee 't touw. 'Dan zal ik de muis halen, dat die oe kapot knibbelt' zee de moeder.
'Dat doe maar' zee 't touw. En de moeder haalde de muis en ze zee:
'Muis ge zult 't touw kapot knibbelen
Want 't touw dat wil de-n-os nie binden
En de-n-os wil 't water nie uitslörpen
'Nee ikke nie, -dat doe ik nie' zee de muis. 'Dan zal ik de kat halen, dat die oe opeet' zee de moeder. En ze haalde-n-de kat en de kat die at de muis op en de muis die knibbelde het touw kapot en 't touw dat bond de-n-os vast en de-n- os slörpte-n-'t water uit en water bluste-n-'t vuur en 't vuur brandde-n-'t knuppelke en knuppelke sloeg Knurselke en Knur- selke liep zo hard as ze kos na school toe.

AT 2030J - A Disobedient Boy    AT 2030J - A Disobedient Boy

ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.    ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.

SINAT 2015 - Das Schwein, das nicht nach Hause will    SINAT 2015 - Das Schwein, das nicht nach Hause will

Beschrijving

Dreiging van moeder aan kind dat niet naar school wil is aanleiding voor een opeenvolging van dingen en dieren die elkaar niet willen straffen, tot de kat de muis opeet. De opeenvolging gaat terug waarin de dingen en dieren elkaar straffen, met als resultaat dat het kind wel naar school gaat.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Noord Brabant, Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 110-111

Motief

Z39 - Chains involving other events without interrelation of members.    Z39 - Chains involving other events without interrelation of members.

1893
Motief: Z39 Chains involving other events without interrelation of members.
inv. no. R5, gehoord te Oirschot. Als: Van Knurselke, die niet naar school toe wou in Sinninghe 1939: 37-39, als: Van Knurselke, da nie na' school toe wou in 8inninghe 1942: 41-42. S.M2015.1; AT 2015* The Goat Who Would not Leave the Hazel Bush.
3. Sprookjes en natuurgeloof. Verhalen vanuit Helmond verzameld
Verhalen, sprookjes, anekdoten en mededelingen over volksgeloof, verzameld en/of opgetekend door August Hendrik Sassen. Uit zijn handschriftenverzameling, berustend in de bibliotheek van het Provinciaal Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant te 's Hertogenbosch.
Sassen werd geboren te 's Hertogenbosch op 6 maart 1853. Hij was archivaris en notaris te Helmond, en overleed op 22 juni 1913 te 's Gravenhage (zie Juten & Juten 1913, A.F.O. van Sasse van Ysselt 1914). Hij was de stuwende kracht achter het volkskundig onderzoek in Noord-Brabant aan het einde van de vorige eeuw. Om dit te bevorderen stichtte hij onder meer twee tijdschriften: het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, en de Noordbrabantsche Almanak. Jaarboekje voor Noordbrabantsche geschiedenis, taal- en letterkunde.
Beide tijdschriften moesten evenwel na elkaar wegens financiële moeilijkheden stopgezet worden (zie ook de Inleiding). Door zijn werk, zijn vele activiteiten (hij was o.a. gemeenteraadslid van Helmond, regisseur van jeugdtoneelstukken, voorzitter van de vereniging tot drankbestrijding; en commandant van de plaatselijke schutterij), en zijn vroege dood is het hem niet gelukt de vele aan hem toegezonden en door hemzelf verzamelde gegevens over o.a. taalkunde, volksgebruiken, boerenalmanakken, kinderrijmen en spelen, en volksliederen zelf tot een of meerdere boeken te verwerken (zie voor verdere biografische gegevens Knippenberg 1952).
Een deel van zijn handschriftenverzameling bevindt zich te 's Hertogenbosch. Dit werd in 1943 en 1944 gerubriceerd en gecatalogiseerd. Het hier gepubliceerde deel daarvan werd eerder grotendeels, al dan niet in bewerkte vorm, bekend gemaakt door J.R.W. Sinninghe, zij het zonder opgave van inventarisnummer. Een aantal van de door Sinninghe aan Sassen toegeschreven verhalen is evenwel niet meer in 's Hertogenbosch te vinden, o.a. Sinninghe 1978: 16 (gloeiige te Duizel), 21 (dwaallichten), 36 (zelfmoordenaar in gedaante hond te Boxmeer), 45 (spookhaas te Mierlo), 81-83 (heksen in de gedaante van een kat), en 100 (weerwolf te Breda). Het wachten is op een volledige publicatie van het nog in 's Hertogenbosch aanwezige materiaal.
A Disobedient Boy

Knurselke    Knurselke