Een sage (mondeling), zaterdag 08 december 1962

Hoofdtekst

Ik heb een kameraad, een stroper, erg bijgelovig. Die heb me eens een keer verteld, dat ze met z'n vijven in Tienhoven gingen stropen. De een gong in domineeskleer, de ander gong as pastoor gekleed en de drie andere gewoon. Ze dachten zeker dat ze zo de boswachter uit de weeg bleef. Zo gingen ze de polder in. Ze komen in de polder. Ze schoten behoorlijk wat bout. Toen kwamen ze vlak onder Termei*. Daar werd een nieuwe schuur gebouwd. De ene stroper zegt tegen de andere: "Wat horen we?" Ze hoorden de truifels van de metselaars, ze hoorden de timmerlui timmeren. En 't was midden in de nacht! Geen mens te zien! Toen zeiden die drie stropers tegen die twee verklede stropers: ,Je hebt de goden gelasterd". Ze zijn allemaal op de vlucht geslagen. De buit, alles, lieten ze achter. Ze hebben d'r eigen nooit meer verkleed.

*Ameide

SINSAG 0477 - Begegnung mit Geistern.    SINSAG 0477 - Begegnung mit Geistern.

Beschrijving

Vijf mannen gaan midden in de nacht op strooptocht, waarvan er twee zich verkleed hebben als geestelijke. Nadat ze al flink wat buit hebben komen ze bij een schuur waar zij werklui horen, maar niet zien. Snel slaan ze op de vlucht.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 58

Begegnung mit Geistern

Tienhoven    Tienhoven