CBAK0155 - De bedrogen pastoor

Een mop (mondeling), maandag 05 november 1900

De bedrogen pastoor
Ik hoorde dit verhaal in mijn studententijd.
Een pastoor kreeg den bisschop ten eten en had daarom dan de meid opgedragen twee kapoentjes te slachten en te braden. Zij ontvangt haar vrijer, een soldaat, die de kapoentjes opeet. Daarop is de meid verslagen, beknort haar vrijer en beiden zetten een bedrukt gezicht.
De bisschop, die juist een kleinen boodschap moest doen en de keuken door moest, ziet dit en vraagt de reden van hun droefheid.
"Och," zeiden ze, "zouden we niet droef zijn! Pastoor is niet wel bij het hoofd en wil u lubben en de ballen opeten."
De bisschop schrikte en wilde het niet gelooven.
"Nou," zei de meid, "dan zal ik het straks pastoor wel bedektelijk vragen, dan kunt u zelf oordeelen."
Nu had pastoor gezegd dat hij zelf wilde voorsnijden.
Toen de bisschop weer in de kamer was, vroeg de meid: "Moet het mes nog geslepen worden, pastoor?"
"Jazeker, anders kan ik het niet goed doen, dat weet je wel."
Even daarna vroeg ze weer: "Moet u er een of twee hebben, pastoor?"
"Dat is ook een vraag: er zijn er twee, dus ik wil ze alle twee hebben en opeten."
Toen de bisschop dit hoorde, sloop hij weg uit de kamer en verliet het huis.
Nauwelijks was hij buiten, of de meid riep: "O pastoor, nu heeft de bisschop de kapoentjes gestolen en loopt er snel mee heen."
Verschrikt staat pastoor op met het voorsnijmes in zijn handen en schreeuwt den bisschop na: "Ik moet ze hebben, ik moet ze alle twee hebben."
Deze roept: "Je krijgt ze niet", en zet het op een loopen.
"Och," zegt pastoor: "Ik heb zoo'n honger: geef me er dan maar één."
Altijd natuurlijk dravend met het voorsnijmes in de handen.
"Je krijgt er geen één zelfs," schreeuwt de bisschop, "want ik kan ze niet missen", en holt de pastoor uit het gezicht.
(Leiden)

Onderwerp

AT 1741 - The Priest's Guest and the Eaten Chicken    AT 1741 - The Priest's Guest and the Eaten Chicken

ATU 1741 - The Priest’s Guest and the Eaten Chickens.    ATU 1741 - The Priest’s Guest and the Eaten Chickens.

Beschrijving

Vrijer van de meid van de pastoor eet de twee kapoenen op die ze heeft gebraden voor het eten van de pastoor en de bisschop die op bezoek komt. De meid redt zich er uit door de bisschop te doen geloven dat de pastoor hem wil castreren, de pastoor te laten geloven dat de vluchtende bisschop de twee kapoenen heeft gestolen, terwijl misverstanden ontstaan en versterkt worden door wat de twee tegen elkaar zeggen.

Motief

K2137 - The priest‘s guest and the eaten chickens.    K2137 - The priest‘s guest and the eaten chickens.

The Priest's Guest and the Eaten Chickens