Een broodjeaapverhaal (vragenlijst), 1991

Hoofdtekst

We woonden van 1915 tot 1925 in Aspel (gemeente Nederweert) aan de rand van de Peel. Mijn vader (1877) was nog jong en vertelde, gezeten bij de met turf gestookte plattebuiskachel aan ons verhaaltjes voor we naar bed hingen. We moesten tussen 7 en 7.30 p.m. naar bed en tegenstribbelen was er niet bij.
Vader ging 's zomers vaak de Peel en de hei in om een haasje of een konijn te verschalken. Hij nam dan altijd onze hond "Prins" mee. Een vurig jagertje. Maar Prins, die als hazewind was aangeschaft werd oud. En door zijn voortdurend hollen waren zijn pootjes tot aan z'n knieën afgesleten, en werd hij voortaan Tax genoemd.
Op zekere dag kon Tax niet meer lopen en Tax werd naar de slager gebracht onder conditie dat vader 't huidje zou krijgen als "de jager" eenmaal pijnloos naar de eeuwige jachtvelden zou zijn gestuurd.
Vader liet van de huid een vestje maken. Toen hij na een paar dagen vrolijk fluitend langs de slager liep, begonnen de daar hangende worstjes heftig heen en weer te bungelen. Ze herkenden het deuntje blijkbaar!
Een weekje later slenterde hij weer eens door de hei en plotseling sprong er een haas op. En wat gebeurde? De knopen sprongen van zijn vestje en de haren ervan gingen recht overeind staan. Zulke trouwe honden vind je nu niet meer! Aldus mijn vader.

Beschrijving

Een man gaat met zijn jachthond vaak op konijnen en hazen jagen. Als de hond te oud en versleten raakt voor dit werk, brengt de man het dier naar de slager om hem een zachte dood te bezorgen. De jager laat van het hondevel een vestje maken. Op een dag komt hij fluitend voorbij de slagerij, waarop de worstjes heftig heen en weer beginnen te bungelen. Als later op de jacht een haas opspringt, springen de knopen van het vestje en gaan de haren overeind staan.

Vragenlijst no. 62 (1991) Meertens Instituut, Volkskunde, vraag 3, formulier L 264

1991; het verhaal werd tussen 1915 en 1925 verteld