Een sprookje (mondeling), woensdag 02 oktober 1901

Hoofdtekst

In vroeger tijd, toe de Oost en Amerika nog niet ontdekt wazze, toe beurde het welders dat de matroze, as een schip verongelukte, in een heel vreemd land kwame. Zoo was er dan ook ers een matroos die zijn heele schip verspeulde. Maar hij met twee kammeraas spoelde an een land an en bleve gelukkig behouwe. Nou was het deer erg boomrijk, dus zullie het bosch in. Toe het avond wier, klomme ze ieder in een boom voor het wilde gedierte.
Maar teuge de nacht, toe kwam er opiens een wage an met vurige ooge, net een lokemetief zel ik maar zegge, en die ree zoo hard, maar voor de boome, weer zullie zatte, bleef ie staan en toe ging ie er weer van deur.
Nou hadde ze wel voor een paar dage nog wat te ete, maar veul was het niet en daarom zeie ze teuge mekaar: "Waar een wage is, moete ook mensche weze."
En zullie op er zoek, maar mis: ze konne niks vinde.
's Avonds, zullie weer in een boom en 's nachts kwam de wage weer, en bleef weer drie keer staan. Zoo gong het al deur: maar wat zullie zochte, ze konne gien mensche ontdekke.
"Weet je wat?" zeie ze op lest, toe erlui ete op was: "As de wage stil houd, moste we er op gaan zitte: as we toch dood moete, komt het er niet op an op wat manier."
Zoo gezeid, zoo gedaan, en toe de wage met de vurige ooge stil hiel, sprong zullie er op. Zoo kwame ze in een groot paleis en deer was gedekt voor drie persone, maar ze zagge niemand. Toe ze der eigen braaf te goed edaan hadde, gonge ze nog ers verder kijke en daar zagge ze drie bedde netjes op emaakt en wel.
Zullie er in, en ze sliepe natuurlijk as een roos. Maar toe ze goed en wel onder zeil ware, kwam er iemand over derlui heen loope, en toe ze tot besef kwame, was die weer weg. Zoo gong het een nacht of wat.
"Weet je wat me doen moste?" zeide ze: "We moste niet gaan slape, en dan degeen die over ons loopt beetpakke."
Dat dede ze, en toe wier derlui verteld dat in het kasteel een koningsdochter gevange ehouwe wier door zeven drake, en as ze die drake andorste en versloege, dat ze dan een nieuw schip zoude krijge.
"Dat doen we," zeie [ze] en toe wiere ze na een zaal met wapens ebrocht. Hoe ze het nou verder gedaan ekrege hebbe, weet ik niet, maar ze hebbe de drake dood emaakt.
Een poos later hoorde ze zinge en jubele en vrouwestemme, maar de koningsdochter hebbe ze nooit ezien. Maar wat heurlui het meest kon schele: er lag een nieuw schip, en zoo ben ze goed en wel thuis ekomme.

AT 0301A - Quest for a Vanished Princess    AT 0301A - Quest for a Vanished Princess

ATU 0301 - The Three Stolen Princesses.    ATU 0301 - The Three Stolen Princesses.

Beschrijving

Drie matrozen belanden na schipbreuk op een eiland, waar zij 's avonds elk in een boom gaan zitten. Elke avond rijdt er een wagen met vurige ogen langs die onder de bomen stopt. Ze zoeken tevergeefs naar mensen, en als hun eten opraakt besluiten ze op de wagen te springen. Die brengt hen naar een kasteel waar de tafel is gedekt en bedden staan. 's Nachts loopt er iets over hen heen. Op een nacht pakken de mannen degene, en die vertelt dat in het kasteel een koningsdochter gevangen wordt gehouden door zeven draken. De mannen verslaan de draken en als beloning ligt er een nieuw schip klaar.

De gelijkenis met AT 0301A is tamelijk oppervlakkig.
Quest for a Vanished Princess