EDJSL018 - De ondergang van Tidde Winnenga

De ondergang van Tidde Winnenga
De boeren van Reiderland waren de rijkste boeren van Groningen. De rijkste van allen was Tidde Winnenga.
Op een dag stak er een hevige storm op. Iedereen was in de weer om de dijk te versterken, behalve Tidde. Zijn boerderij stond hoog genoeg en hij liet zich niet op stang jagen.
De buren drongen aan; het hele land was in groot gevaar. Maar Tidde Winnenga bleef halsstarrig. Hij zou niet wijken, zei hij, voordat het water manshoog op zijn land stond.
De dijk brak en de zee verzwolg het hele Reiderland. Zo is de Dollard ontstaan.
In het holst van de nacht klopte een man aan de poort van het klooster Palmar, dat bij de vloed gespaard was gebleven.
De grote gebogen gestalte vroeg om brood en onderdak. Niet voor een nacht, maar voorgoed.
Het was Tidde Winnenga, die have en goed had verloren.
In het klooster was nog een plaats voor hem en daar hebben ze hem te eten gegeven, zo lang hij leefde.
(Groningen)

SINSAG 1174 - Kleine Ursache, grosse Wirkung.    SINSAG 1174 - Kleine Ursache, grosse Wirkung.

Beschrijving

Tijdens de storm is iedereen bezig om de dijk te versterken. Alleen de rijkste boer blijft halsstarrig. Hij komt pas in actie, als het water daadwerkelijk op zijn land staat. De dijk breekt en het land loopt vol.
De koppige rijke boer klopt aan bij een klooster. Hij vraagt om onderdak en eten; hij is alles kwijt geraakt.

E. de Jong & P. Klaasse: Sagen en Legenden van de Lage Landen. Bussum 1980, p. 54

Bron: K. ter Laan: Groninger volksleven, deel I, Groningen 1959, p.75