SINVS072 - De slimme dief

Een sprookje (boek), (foutieve datum)

DE SLIMME DIEF
Er was eens een boer, die drie zoons en twee dochters had. Jan de oudste was een deugniet: hij wilde niet leren en deed niets liever als in de bossen naar de vogeltjes te kijken. Zijn vader zei altijd tegen hem: "Jan, jongen, je groeit op voor galg en rad," maar dan zei zijn moeder: "Wees maar niet bang. Onze Jan zal de beste worden van allemaal."
Jan werd toch een echte deugniet. Hij moest de mensen altijd voor de gek houden en 't ergste was dat hij zijn handen niet thuis kon houden. Hij had al dikwijls het een en ander weggenomen en het stilletjes verstopt zonder dat ze hem iets konden maken. Op een goede dag echter stal hij een ploegijzer en de koning liet hem grijpen.
"Dat heb je er nu van," zei zijn vader tegen zijn moeder. "Nu staat onze jongen er goed voor, hè. Nu staat hij te kijken als Piet Snot. En die zou het 't verste brengen van alle vijf?!"
Zijn moeder haastte zich naar het paleis om vergiffenis voor haar zoon te vragen aan de koning, en de koning antwoordde: "Als hij de twee dingen gedaan kan krijgen die ik hem opdraag, laat ik hem vrij."
Eerst moest hij het mooiste paard van de koning uit de stal stelen. Dat was niet gemakkelijk, want de koning zette twee veldwachters voor de staldeur en een derde op het paard. Jan had een goeie fles jenever meegebracht en hij liet de veldwachters maar drinken zoveel als zij lustten. Die brave mannen werden zo dronken als snippen. De kerels, die voor de deur stonden, vielen in slaap en Jan pakte de veldwachter, die op het paard zat, beet en zette hem schrijlings op een houten schutting. Daarna nam hij het paard bij de toom en bracht het naar de koning. Als tweede opgave moest hij de mooiste ring van de koningin stelen, en zij deed die ring expres om haar vinger.
Die dag hadden ze juist een rover opgehangen en Jan sneed hem van de galg. 't Was hartje winter middenin de nacht en de dode rover was al stijf bevroren. Jan legde hem over zijn schouder, ging ermee naar het paleis van de koning, stak hem omhoog en klopte tegen het venster.
"Daar is hij," zei de koning tegen de koningin. Hij nam zijn geweer en paf! hij schoot. Jan liet onmiddellijk de dode vallen en verborg zich vlug achter een muurtje.
"Daar ligt Jan," zei de koning, "maar het is toch niet mijn beste beurt om zo'n jongen dood te schieten: ik zal hem maar gauw gaan begraven."
Hij sprong uit zijn bed, en ging het vertrek uit. De koningin, die nu alleen gebleven was, was zo bang als een wezel. Toch werd ze niet helemaal wakker, ze sluimerde zo'n beetje. De koning moest ingespannen werken om de dode te begraven en hij bleef lang weg, want de grond was hard bevroren, zodat hij er met een houweel op los moest slaan om het lichaam onder de aarde te krijgen.
Onderwijl liep Jan heel stil naar het bed van de koningin en zei: "Geef nu de ring maar hier; hij zit diep genoeg onder de grond, hij zal niet meer terugkomen om de ring te stelen," en weg was Jan met de ring.
Toen Jan de volgende dag de ring naar het paleis kwam brengen, zei de koning: "Jan, jongen, je bent een slimme kerel" en hij stelde hem aan als zijn meest vertrouwde knecht.
(Antwerpen)

AT 1525A - Theft of Dog, Horse, Sheet or Ring    AT 1525A - Theft of Dog, Horse, Sheet or Ring

ATU 1525A - Tasks for a Thief    ATU 1525A - Tasks for a Thief

Beschrijving

Een boerenzoon steelt een ploegijzer. Hij wordt door de koning opgepakt. De moeder van de jongen vraagt om vergiffenis. De koning zal hem vrijlaten, mits hij twee moeilijke opdrachten weet te volbrengen. De jongen moet proberen het mooiste paard van de koning en de ring van de koningin te stelen. Het lukt de jongen om het paard mee te nemen door de bewakers dronken te voeren. De ring verkrijgt hij door een list. De jongen brengt een zojuist opgehangen man voor het venster van het slaapvertrek van de koning en koningin. De koning denkt dat de dode man de jongen is, en schiet hem neer. Vervolgens gaat hij naar buiten om de 'jongen' te begraven. Ondertussen sluipt de jongen het slaapvertrek binnen. Tegen de halfslapende koningin doet hij alsof hij de koning is en zegt dat ze de ring nu maar aan hem moet geven, nu hij de jongen heeft begraven. Als beloning wordt de jongen de trouwste knecht van de koning.

J.R.W. Sinninghe: Volkssprookjes uit Nederland en Vlaanderen. Den Haag 1978, p.206-207

Motief

H1151.2 - Task: stealing twelve horses out of stall.    H1151.2 - Task: stealing twelve horses out of stall.

K332 - Theft by making owner drunk.    K332 - Theft by making owner drunk.

H1151.3 - Task: stealing sheet from bed on which person is sleeping.    H1151.3 - Task: stealing sheet from bed on which person is sleeping.

H1151.4 - Task: stealing ring from finger.    H1151.4 - Task: stealing ring from finger.

K362.2 - Ring to put on corpse’s finger.    K362.2 - Ring to put on corpse’s finger.