Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

Blader door items (8598 in totaal)

Volksverhaaltype - TM 8075 - De hond in de pot (soep, bier)

mop

(foutieve datum)
De hond heet Hop of Peterselie. Iemand (Uilenspiegel) krijgt de opdracht om bij het bierbrouwen hop toe te voegen en bij het soep koken peterselie. De hond wordt in het bier of de soep gegooid.

Volksverhaaltype - TM 6060 - Broodje gorilla (aap)

(foutieve datum)
Het vlees van dode dierentuindieren wordt goedkoop verwerkt in hotdogs (van oorsprong een Amerikaans verhaal, maar als begrip bekend geworden door het boek Broodje Aap van Ethel Portnoy uit 1978).

Volksverhaaltype - TM 4907 - Schaduwmensen

(foutieve datum)
Schaduwmensen zijn bovennatuurlijke (tweedimensionale) wezens die zich louter als schaduw manifesteren ("shadow people").

- TM 6063 - Needle spiking

(foutieve datum)
Jonge vrouwen worden in het uitgaansleven gedrogeerd met een injectienaald. Dit verhaal is de opvolger van het "drink spiking" type dat zich andermaal verspreidt vanuit de UK. Onderzoek van de politie en experts heeft vooralsnog niets opgeleverd en…

Volksverhaaltype - TM 6062 - Spinnen eten tijdens slaap

(foutieve datum)
Tijdens zijn leven (variant: elk jaar) eet een mens ongeveer acht spinnen in zijn slaap (de spin kruipt in de geopende mond).

Volksverhaaltype - TM 3118 - De Berggeest (het mijnspook)

sage

(foutieve datum)
De berggeest, de mijngeest, het mijnspook: kan mensen helpen (bij het vinden van een schat) maar ook tegenwerken (diefstal, verdwalen, instorting). Het is taboe om in de mijn te fluiten, want dat trekt de berggeest aan.

Volksverhaaltype - TM 6061 - Het Corona-virus

broodjeaapverhaal

(foutieve datum)
Geruchten, complottheorieën, nepnieuws, memes, en grappen rond de verspreiding van het corona-virus en de wereldwijde gevolgen als hamsteren en quarantaine.

Volksverhaaltype - TM 8074 - Rijke stinkerds werden in de kerk begraven

broodjeaapverhaal

(foutieve datum)
Wie rijk was, kon zich in de kerk laten begraven. Daar lag het lijk dan te ontbinden en daarom werden deze mensen "rijke stinkerds" genoemd.
Voor een ontkrachting van dit verhaal: …

- TM 5006 - De Hoofdenbakker

(foutieve datum)
Wie ontevreden is mijn zijn/haar hoofd (uiterlijk, karakter) kan naar de bakker (van Eeklo, Wartena etc.) om zijn/haar hoofd te laten herbakken.

Volksverhaaltype - TM 8073 - Het is niet mijn broer...

(foutieve datum)
Het is niet mijn broer, maar wel de zoon van je vader? Antwoord: dat ben ik zelf. Hierop zijn ook ingewikkelder varianten gemaakt, waarin iemand de mop eer foutief begint door te vertellen.

Volksverhaaltype - TM 8072 - Tattas be like

mop

(foutieve datum)
Memen over de cultuur van witte Nederlanders (tattas / patattas is Sranan voor aardappels) vanuit het perspectief van niet-witte Nederlanders.

Volksverhaaltype - TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)

sage

(foutieve datum)
'Dwaallichten' zijn rondzwevende lichtjes die ook wel stalkaarsen, droglichtjes, weerlichten, of stallichten genoemd worden. Vooral grote donkere heidevlakten waren de ideale plek om dwaallichtjes tegen te komen.

Dwaallichten komen in bijna alle…

Volksverhaaltype - ATU 2335 - Tales Filled with Contradictions.

mop

(foutieve datum)
Tales Filled with Contradictions. Miscellaneous type with diverse variants [Z19.2]. Cf. Type 2014.

Volksverhaaltype - ATU 2302 - The Crow on the Tarred Bridge.

mop

(foutieve datum)
The Crow on the Tarred Bridge. Endless tale about a crow whose beak and tail alternately stick to the tar on a bridge [Z39.3]. (Previously Type 2017.) Cf. Type 2300.

Volksverhaaltype - ATU 2301 - Corn Carried Away One Grain at a Time.

mop

(foutieve datum)
Corn Carried Away One Grain at a Time. (Including the previous Type 2301A.) A master (rich farmer) promises his daughter in marriage to whoever can tell a tale without an end. Many suitors try and fail (and are put to death). One young man says, “A…