SINVNS19 - De wolf die iet weg kwam hoalen

Een sprookje (boek), 1888 - 1891

De wolf die iet weg kwam halen
De-n hond, de kat, de-n-ezel en de-n haan die zouden eens samen feest vieren, en de andere dieren die waren zoo kwaad, als ik weet nie wat, dat ze niet meemochten doen, en die spraken samen af om 't lekker eten van de vier weg tehalen.
Maar de vier die hadden 't in de gaten dat er wat gebeuren zou dat nie goed was, en daarom zouwen ze der eigen verbergen. De kat kroop onder d'assche, de-n hond op ne stoel onder 't kussen, de-n-ezel ging achter de deur staan, en de-n haan ging voor het huis in den lindeboom zitten.
't Lot om iet weg te halen viel op de-n wolf en zoetjes ging hij na' 't huis binnen en keek rond of er niks te pikken viel. En 't rook zoo lekker in huis dat 't water uit zijn bakkes viel en op de kachel stond allerhande eten en een stuk gebraaie vleesch, zoo bruin as 'n kastanje, maar mee dat hij 't vatten wou kwam de kat uit d'assche gespouwd en de-n hond dee schoot op de-n wolf aan en de-n ezel gaf 'm eene stamp voor zijne kop en onder de hand zat de-n haan maar te kraaien in den lindeboom.
En de-n wolf er van door en toen hij bij zijn makkers kwam, toen zee hij: "Daar kwam iets uit d'assche geschoten en dè spouwde vuur en dè scheet vuur en daar kwam iets onder het kussen uit geschoten en dat beet me een stuk uit mijn kont en toen schoot er nog iets van achter de deur uit en dat smeet me met een plank op min kop en toen ik de deur uitliep, toen zat er nog iets in den boom en dat dacht dat ik nog niet genoeg had en dat riep almaar: `brengt em maar 'ns hier; brengt em maar 'ns hier.'"
(Noord-Brabant, Meierij; waarschijnlijk omstreeks 1890 opgetekend; Handschrift Sassen)

Onderwerp

AT 0130 - The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)    AT 0130 - The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)

ATU 0130 - The Animals in Night Quarters.    ATU 0130 - The Animals in Night Quarters.

SINAT 0130 - Die Tiere im Nachtquartier    SINAT 0130 - Die Tiere im Nachtquartier

VDK 0130 - The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)    VDK 0130 - The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)

Beschrijving

De hond, de kat, de ezel en de haan willen een feest vieren. De andere dieren zijn kwaad omdat ze niet mee mogen doen. Ze besluiten dat een van hen het eten van het viertal gaat stelen. De vier dieren zijn van het plan op de hoogte en verstoppen zich.
De wolf moet het eten gaan stelen. Hij wil net een stuk vlees opeten als de kat plotseling uit de as komt, de hond op de wolf aanschiet, de ezel tegen zijn kop stampt en de haan begint te kraaien. De wolf schrikt en snapt er niets van. Hij rent snel weg en vertelt het verhaal aan zijn vrienden.

J.R.W. Sinninghe: Vijftig Nederlandse Sprookjes, Amsterdam 1942, p.42-43.

Motief

K1161 - Animals hidden in various parts of a house attack owner with their characteristic powers and kill him when he enters.    K1161 - Animals hidden in various parts of a house attack owner with their characteristic powers and kill him when he enters.

Zie onder Beeld voor een tekening.
The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)