ABIJMA21 - De heinproef

Een sage (mondeling), dinsdag 28 september 1971

De heinproef
Sa hiene de soldaten achter Ljouwert in mars dien, mar dêr foel ien út. En doe frege hy by in pleats (dêr stie doe noch net op fan Barrehûs) om ûnderdak. Ja, hy krige ûnderdak. Dy jounes dêr komt in frou to fregjen oft se ek ûnderdak krije koene. Ja, dy koe ek bliuwe.
Mar dy soldaat dy nimt har op en dy seit: Dat is gjin frou, mar in man. Doe sei er tsjin 'e boer: Ha je ek apels? Jawol, sei de boer. Nou moat jim allegear sitten gean, hwant in frou dy slacht har skonken úten mar in man dy slacht se nei elkoar ta. Hy goait se elk in apel en der falt him ien op 'e skoat en hy slachts de skonken nei elkoar ta. En doe sei er tsjin 'e boer: Wyt je hwat je dogge? Jo stjûre him boven op 't hea, mar ik bliuw ûnder.
En dat gebeurde en de nachts dêr komt er by de leider del, mar de soldaet dy heart him en hy is healwei de leider en hy stekt ta mei de bajonet en hy stekt him yn 't hart, fuort dea.
En der het dy pleats achter Ljouwert de namme fan krige it Barrehûs.
Anders Bijma (opn. 28 sept. 1971)
(Bron: hs. Poortinga, archief Fryske Akademy, in bruikleen bij Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaesjesintrum, Ljouwert, 28-9-1971)

VDK 0958G* - De appelvangproef    VDK 0958G* - De appelvangproef

ATU 0958F* - Test of Sex: Catching an Apple.    ATU 0958F* - Test of Sex: Catching an Apple.

sinVDK 0958G* - Die Fangprobe    sinVDK 0958G* - Die Fangprobe

Beschrijving

Een soldaat valt af bij een mars en vraagt onderdak in een boerderij. Later komt er ook een vrouw onderdak vragen, maar de soldaat vertrouwt het niet: hij denkt dat het een verklede man is. Om de proef op de som te nemen, gooit hij iedereen een appel toe. De vrouw vangt de appel op de schoot op als een man, met de benen bij elkaar. De vrouw krijgt een slaapplaats in de hooiberg. De soldaat verstopt zich beneden en houdt de wacht. Als de verklede man 's nachts de ladder afkomt, steekt de soldaat de man met een bajonet door het hart. Sindsdien heet de boerderij het Barrehuis.

Bron

Transcriptie Y. Poortinga, 28-9-1971; hs. Poortinga, archief Fryske Akademy, in bruikleen bij Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaesjesintrum, Ljouwert

28 september 1971
In de transcriptie van Poortinga wordt het niet aangetekend, maar op zijn bandopname is te horen dat echtgenote Attje Bijma-Tuinstra zich met de afloop van de vertelling bemoeit. Anders Bijma wijst haar inbreng ditmaal van de hand.
De appelvangproef

Barrahûs [Barrahuis]    Barrahûs [Barrahuis]