CBOEK075 - De goddelooze vrouw

Een sage (brief), 1881 - 1900

De goddelooze vrouw.
In een huis bij ons op het dorp woonde vroeger een man. Deze was de rijkste boer uit de omtrek en had veel knechten en meiden. Een van deze meiden had reeds een aardig hooge leeftijd bereikt. Maar geen jongeman begeerde haar tot vrouw, want ze vloekte en raasde zoo, dat men er bang van werd. Eens op een keer, toen er kermis was, zei ze tot zichzelf: "Als ik nu geen jongen krijg, dan ga ik met de duivel uit." En warempel, ze kreeg 's avonds een knappe jongeman. Ze maakten samen pret en 's avonds ging de jongeman met zijn meisje mee naar huis. Hij ging ook mee naar binnen. Hij bleef echter zoolang zitten, totdat het meisje bang werd. Ze klopte haar meester op en deze zond vlug een boodschap naar de dominée. Toen deze kwam, probeerde hij de man met vriendelijke woorden te bewegen om weg te gaan. Maar de vreemdeling weigerde dit. Alles wat ze deden was tevergeefsch. Ten einde raad begon de dominée het "Onze Vader" te bidden. Bij de bede: "verlos ons van den booze" was de vreemdeling plotseling verdwenen. Men zegt, dat dit de duivel is geweest.

Onderwerp

SINSAG 0902 - Teufel tanzt mit Mädchen (Mann), das tanzen will, wenn es auch mit dem Teufel wäre. Erkannt am Pferdefuss. (Bocksfuss).    SINSAG 0902 - Teufel tanzt mit Mädchen (Mann), das tanzen will, wenn es auch mit dem Teufel wäre. Erkannt am Pferdefuss. (Bocksfuss).

Beschrijving

Een rijke boer heeft veel knechten en meiden in dienst. Een van deze meiden begint wat ouder te worden, maar ze heeft nog steeds geen man. Op een dag zegt ze, dat als ze deze dag geen vrijer ontmoet, ze met de duivel uitgaat. Ze ontmoet een knappe jongeman, die echter niet meer weggaat. De dominee wordt er bij gehaald en deze spreekt het Onze Vader uit. Bij de zin 'verlos ons van den booze', verdwijnt de jongeman. Dit moet wel de duivel zijn geweest.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

Motief

G303.10.4.4 - Devil appears to girl who wants an escort for a dance.    G303.10.4.4 - Devil appears to girl who wants an escort for a dance.

eind 19e eeuw
Zie onder Beeld voor een tekening van Minke Priester.