YPFOE223 - Beantsje, strieke en koaltsje fjoer

Een sprookje (boek), donderdag 20 december 1973

Beantsje, strieke en koaltsje fjoer
In beantsje en in strie en in koaltsje fjoer gongen trijerisom op reis. Se kamen foar in wetterke. Doe gyng de strie oer it wetter lizzen foar brêge en dêr is it koaltsje fjoer oerhinne gien. Mar doe is dy strie trochbrând en it koaltsje fjoer yn 't wetter fallen. En it beantsje moast sa laitsje, dat it is barst. Sadwaande ha de beane noch in naad.

AT 0295 - The Bean, the Straw, and the Coal    AT 0295 - The Bean, the Straw, and the Coal

ATU 0295 - The Bean (Mouse), the Straw, and the Coal.    ATU 0295 - The Bean (Mouse), the Straw, and the Coal.

Beschrijving

Een boontje, een strootje en een brandend kooltje komen bij een sloot. De strohalm gaat als brug over het water liggen. Als het kooltje over hem heenloopt, brandt hij doormidden, en het kooltje valt in het water. Het boontje moet daarom zo hard lachen, dat hij barst. Zodoende heeft de boon nog altijd een naad.

Ype Poortinga: De foet fan de reinbôge. Fryske folksferhalen. Baarn (etc.) 1979, p.235.

The bean, the straw, and the coal