BLECOURTNB0431 - 7. Geertruidenberg

Een sage (boek), 1858 - 1870

4. Hij lijkt als een Katwijker schelvisch op een Geertruidenberger steur.
(Harr. III, LXXXVI)

5. De Berger Steur
Den Kamper steur kent ieder; maar de St. Geertruidenbergers hebben ook eens, en wel op een Oudejaarsdag, naar een nooit gevonden steur gevischt. 't Was in een der laatste jaren van de zeventiende eeuw, dat er op de markt verkocht waren 40.000 zalmen, terwijl het getal der steuren juist 8999 beliep. Dit vond de Kommandant der stad een misselijk getal, en hij zag in die ontbrekende 1 een onheilspellend voorteeken. Daarom beloofde hij 'aan dengenen, die 'er nog éénen ving, om 't getal vol te maken, eene aanmerkelijke vereeringe.' Hoe de steuren dat te weten zijn gekomen, is tot heden toe nog niet opgehelderd: een genootschap tot bescherming der dieren bestond er toen nog niet; in de courant heeft het niet gestaan; en de omroeper, die 't op last van den Kommandang afkondigde, is, voorzigtigheidshalve wat ver van de rivier gebleven, opdat de steuren 't niet horen zouden. Toch wisten die dieren 't, en zij besloten den Kommandant en allen visschers eens een poets te spelen, en zwommen allen te zamen weg; - zoodat, ofschoon men de gantsche bevolking van St. Geertruidenberg dien 31n December visschende zag, in de hoop de premie te winnen, geen mensch een steur vangen kon.
Dit gaf een treurig Nieuwjaar; - de Kommandant had het land, en niemand durfde hem die dag te feliciteren; - 't was of er een donkere wolk over de stad hing, en alle Bergenaars keken benaauwd:
Het 'heil en zegen' bleef hun in den gorgel steken,
Omdat die ééne steur bleef aan 't getal ontbreken.
(Ter Gouw, 256)

Beschrijving

De commandant van de stad meent op oudejaarsdag dat het ontbreken van één steur die het aantal gevangen steuren in een jaar op een rond getal brengt een slecht voorteken is. Hij looft een premie uit, maar hoewel iedereen die dag gaan vissen wordt er geen steur gevangen. Men denkt dat de steuren het te weten zijn gekomen, terwijl de omroeper toch ver van de rivier is gebleven, en besloten hebben om weg te zwemmen.

Willem de Blécourt. Volksverhalen uit Noord Brabant. Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 217

1858-1870 & 1871
7 Spot en venijn. Aantekeningen over Noordbrabantse plaatsen en ingezetenen. Provincie Noord-Brabant

Katwijker    Katwijker

Geertruidenberger    Geertruidenberger