Zoek in de Collectie
- Trefwoorden: oorlog (verwijderen)
- Decennium_group: 1650 (verwijderen)
Zoekresultaten beperken
Itemtype
- Volksverhaal (49)
Trefwoorden
- oorlog (49)
- koning (13)
- leger (11)
- soldaat (11)
- strijd (11)
- gevecht (9)
- soldaten (9)
- militair (8)
- vijand (6)
- vrede (6)
- dood (5)
- gevangen (5)
- slag (5)
- geld (4)
- kapitein (4)
- schip (4)
- sterven (4)
- veldslag (4)
- vluchten (4)
- angst (3)
- belegering (3)
- bidden (3)
- brief (3)
- geestelijke (3)
- heerser (3)
- hertog (3)
- keizer (3)
- klagen (3)
- land (3)
- overeenkomst (3)
- overste (3)
- paard (3)
- rijk (3)
- schrijven (3)
- slapen (3)
- afgezant (2)
- ambassadeur (2)
- begrafenis (2)
- begraven (2)
- belegeren (2)
- beloning (2)
- betalen (2)
- bisschop (2)
- blussen (2)
- brand (2)
- dapper (2)
- doden (2)
- drinken (2)
- duits (2)
Maker / Verteller
Taal
- 17e-eeuws Nederlands (49)
- Frans (1)
- Frans (uitdrukking) (1)
Type bron
- boek (48)
- kluchtboek (1)
Subgenre
- mop (49)
Decennium_group
- 1650 (49)
Verzamelaar
Provincie(NL)/Gewest(BE)
- Zuid-Holland (48)
- Noord-Holland (1)
Naam Overig in Tekst
- God (3)
- Hendrik de Vierde (3)
- Croesus (2)
- Hollanders (2)
- Romeinen (2)
- Alexander [de Grote] (1)
- Alexander de Grote (1)
- Anaximenes. (1)
- Anaximenses (1)
- Andries Stronzer (1)
- Baron Kinsky (1)
- Bijbel (1)
- Brandenburgsche leger (1)
- Brisack (1)
- Brusquet (1)
- Cajus Fabritius (1)
- Cajus Marius (1)
- Celestinus III (1)
- Darius (1)
- De Olivares (1)
- Duytsch (1)
- Duytsch (Nederlands) (1)
- Engels (1)
- Engelsch (1)
- Engelse Oorlog (1)
- Engelse oorlog (1)
- Engelsen (1)
- Engelsman (1)
- Esau (1)
- Frederik Hendrik (1)
- Gustavus Adolphus (1)
- Haegenevelt (1)
- Hans Coenraed (1)
- Heer (1)
- Heer Steffens (1)
- Hendrick de IV (Hendrik IV) (1)
- Hendrik IV (1)
- Hollandsch (1)
- Hooft (1)
- Johan Pels (1)
- Karel (1)
- Lampsacum (1)
- Lodewijk de Derde (1)
- Lotius (1)
- Malteser (1)
- Mathaeus Bulach (1)
- Maximiliaan (1)
- Medina Coeli (1)
- Munsterse oorlog (1)
- Nederlands (1)
49 resultaten voor ""
- oorlog
- Als het Statenleger voor Breda ligt, wordt er dagelijks rumoer gemaakt als Pels (zie opmerkingen) met zijn 'rakkers' (zijn helpers) verschijnt. Men roept dan 'Hap, hap' (van het woord 'Hapscheerders',…
- oorlog
- Mannen scheppen op over hoe lang ze kunnen 'opzitten'. Een man die in de oorlog een deel van zijn geslachtsdeel is kwijtgeraakt, probeert iedereen te overtroeven. Iemand zegt hem wel te geloven, want…
- oorlog
- Een overste ziet voor een stad een lege galg staan. Hij vraagt aan een boer waarom de heren van de stad zo vredelievend zijn, waarop deze antwoordt dat ze niet anders kunnen omdat alle bandieten in…
- oorlog
- Richard III neemt in een veldslag de bisschop van Beauvais in zijn harnas gevangen, en hij laat het hem niet meer uittrekken. De paus stuurt de koning een brief met de vraag of het harnas niet eens…
- oorlog
- Heer Steffens bidt op de preekstoel dat God vrede zal brengen en de soldaten het land uit zal helpen. Hij voegt er aan toe dat als God hun gebed niet verhoren wil, dat hij dan in ieder geval het gebed…
- oorlog
- Tijdens de vredesonderhandelingen te Kleef in 1666 eist een afgezant van de Staten Generaal van de bisschop van Münster een fikse schadevergoeding. Baron de Goes merkt op dat als de bisschop zoveel…
- oorlog
- Als iemand bij Hendrik IV klaagt dat heel Frankrijk in brand staat, antwoordt hij: 'Die brand wil ik blussen met de emmer die ik de kardinaal van Lotharingen te drinken zou geven.'
- oorlog
- Tijdens een strijd vlucht het gehele regiment van baron Kinsky. Hij blijft alleen op het strijdveld achter. Een vijandelijke ruiter die op hem toe rijdt, denkt dat hij een van hen is en staat hem zijn…
- oorlog
- Een man werd in de oorlog door een vijand met een dolk in de mond gestoken. Hij beet de dolk kapot en spoog het ijzer door het hart van de vijand.
- oorlog
- Een soldaat wordt verweten dat hij gevlucht was tijdens een slag. Zijn reactie op dit verwijt: wanneer hij in deze slag gesneuveld zou zijn, zou hij zijn heer niet verder tot dienst kunnen zijn.
- oorlog
- In de 'Historie der Nederlanden' staat het volgende vers: 'De Spanjaarden zijn nu dooR, waarom huilt gij, Nederlands zaad? Ik kerm omdat in plaats van de 'R' de 'T' niet staat.'
- oorlog
- Een kapitein laat alle gevangenen van een kasteel springen die hun eigen maaltijd niet konden betalen. Een van de soldaten vraagt of hij in drie termijnen mag betalen.
- oorlog
- Toen keizer Maximiliaan Milaan aan het belegeren was, verzon de gouverneur van de stad een list om de belegering te winnen. Hij schreef een brief aan de Zwitserse bevelhebbers in het leger van de…
- oorlog
- Toen Cajus Marius omsingeld en belegerd werd hield hij zich rustig en wachtte op een juiste gelegenheid. Popedius Silo stuurde een boodschap: als je een dapper aanvoerder bent, val je aan. Marius…
- oorlog
- Hendrik de Vierde werd door Nederlandse ambassadeurs gevraagd hun gezagvoerders in de oorlog te steunen door geld te geven, zodat zij genoeg mensen zouden hebben. Hendrik zei hierop dat hij hun…
- oorlog
- Simon Arnoldi had een boek geschreven waarin stond waarom men oorlog moest voeren tegen Spanje. Hendrik zei: 'U schrijft wel juist over deze zaak, maar u weet niet wat ik weet.'
- oorlog
- Venetië kondigde met deze woorden de oorlog met Maximiliano aan: 'Wij, de raad en het volk van Venetië kondigen Maximiliano de oorlog aan.' Maximiliano antwoordde hierop: 'Ga en voer hem zo gek als u…
- oorlog
- Een koningin schreef aan de graaf van Nassau, toen deze Verona had belegerd, dat zij zich erover verwonderde dat hij zoveel tijd aan een duivennest besteedde. De graaf antwoordde: 'Het duivennest is…
- oorlog
- Keizer Lodewijk de Derde zei altijd: 'In de oorlog moet men veel handen, maar weinig hoofden gebruiken.'
- oorlog
- Alexander slaapt als een blok vlak voor de slag tegen Darius. Zijn verklaring: Darius heeft al zijn troepen samengetrokken, dus het wordt eenvoudig om de rest van zijn land te veroveren.
- oorlog
- Croesus had liever vrede dan oorlog, omdat in vredestijd de kinderen hun ouders begraven, en in oorlogstijd de ouders hun kinderen.
- oorlog
- In de tijd dat graaf De Olivares (zie opmerkingen) tot verdriet van een ieder Spanje regeert, haalt een capucijner monnik een brutaliteit zonder weerga uit. Onder zijn preekstoel maakt hij een geheime…
- oorlog
- De heer Pedro de Toledo, ambassadeur van Spanje, vraagt uit hoofde van zijn koning aan koning Hendrik IV van Frankrijk wat al die oorlogsvoorbereidingen toch te betekenen hebben. Hendrik IV: 'De…
- oorlog
- Croesus, die gevangen zat, prefereerde de vrede boven de oorlog, omdat in vredestijd de kinderen hun ouders en in de oorlog de ouders de kinderen begroeven.
- oorlog
- Dominee Lotius bad in de Munsterse en Engelse oorlog: 'Heer, bewaart u wijnstok voor het woeden van het wilde zwijn en uwen knecht Israel voor zijn onbarmhartige broer Esau.'
