Zoek in de Collectie
- Trefwoorden: oorlog (verwijderen)
- Maker / Verteller: Overbeke, Aernout van (verwijderen)
Zoekresultaten beperken
Itemtype
- Volksverhaal (48)
Trefwoorden
- oorlog (48)
- koning (13)
- leger (11)
- soldaat (11)
- strijd (11)
- gevecht (9)
- soldaten (9)
- militair (8)
- vijand (6)
- vrede (6)
- dood (5)
- gevangen (5)
- slag (5)
- geld (4)
- kapitein (4)
- schip (4)
- sterven (4)
- veldslag (4)
- vluchten (4)
- angst (3)
- belegering (3)
- bidden (3)
- brief (3)
- geestelijke (3)
- heerser (3)
- hertog (3)
- keizer (3)
- klagen (3)
- land (3)
- overeenkomst (3)
- overste (3)
- paard (3)
- rijk (3)
- schrijven (3)
- slapen (3)
- afgezant (2)
- ambassadeur (2)
- begrafenis (2)
- begraven (2)
- belegeren (2)
- beloning (2)
- betalen (2)
- bisschop (2)
- blussen (2)
- brand (2)
- dapper (2)
- doden (2)
- drinken (2)
- duits (2)
Maker / Verteller
Taal
- 17e-eeuws Nederlands (48)
- Frans (1)
- Frans (uitdrukking) (1)
Type bron
- boek (48)
Subgenre
- mop (48)
Decennium_group
- 1650 (48)
Verzamelaar
Plaats
- Den Haag (48)
Provincie(NL)/Gewest(BE)
- Zuid-Holland (48)
Naam Overig in Tekst
- God (3)
- Hendrik de Vierde (3)
- Croesus (2)
- Hollanders (2)
- Romeinen (2)
- Alexander [de Grote] (1)
- Alexander de Grote (1)
- Anaximenes. (1)
- Anaximenses (1)
- Andries Stronzer (1)
- Baron Kinsky (1)
- Bijbel (1)
- Brandenburgsche leger (1)
- Brisack (1)
- Brusquet (1)
- Cajus Fabritius (1)
- Cajus Marius (1)
- Celestinus III (1)
- Darius (1)
- De Olivares (1)
- Duytsch (1)
- Duytsch (Nederlands) (1)
- Engels (1)
- Engelsch (1)
- Engelse Oorlog (1)
- Engelse oorlog (1)
- Engelsen (1)
- Engelsman (1)
- Esau (1)
- Frederik Hendrik (1)
- Gustavus Adolphus (1)
- Haegenevelt (1)
- Hans Coenraed (1)
- Heer (1)
- Heer Steffens (1)
- Hendrick de IV (Hendrik IV) (1)
- Hendrik IV (1)
- Hollandsch (1)
- Hooft (1)
- Johan Pels (1)
- Karel (1)
- Lampsacum (1)
- Lodewijk de Derde (1)
- Lotius (1)
- Malteser (1)
- Mathaeus Bulach (1)
- Maximiliaan (1)
- Medina Coeli (1)
- Munsterse oorlog (1)
- Nederlands (1)
48 resultaten voor ""
- oorlog
- Een pater preekte eens heel ijverig over de miserabele staat van Spanje. 'Dit kan onmogelijk zo blijven. De koning is wel rijk, maar onbekwaam om oorlog te voeren. Ik kan de situatie van Spanje niet…
- oorlog
- Ten tijde van de Engelse Oorlog zit een aantal mensen in de trekschuit en men spreekt over de slechte handel. Een vrouw geeft aan dat het met hen zo slecht nog niet gaat, haar man houdt redelijk werk.…
- oorlog
- Enkele Spanjaarden zitten met Hollanders aan een tafel en willen met een kapitein van het Staatse leger een dronk op de gezondheid van de Spaanse koning uitbrengen. Hij neemt de uitnodiging aan en…
- oorlog
- Enkele mannen spreken over een strenge winter. Een van hen, een opschepper eersteklas, laat weten dat hij wel ervaring heeft met strenge winters. In 1659 was er zo'n strenge vorst, dat hij, omdat hij…
- oorlog
- Een schildwacht ziet een van de vijand de wal op klauteren. De schilwacht roept hem toe: 'Ga terug! Anders zal ik het de korporaal vertellen!' De klimmer wil niet luisteren en klautert verder, waarop…
- oorlog
- Sylla's troepen vluchtten bij Orchomenum weg toen ze het te kwaad kregen tegen de vijanden. Sylla slaagde er echter in ze terug te halen, door zelf zich tussen de vijanden te begeven, te roepen dat…
- oorlog
- Tijdens een oorlog zaten twee aartsvijanden op hetzelfde schip. Eén van hen zorgde dat hij altijd achter de ander bleef, zodat ze elkaar konden ontlopen. Vanwege noodweer verging het schip. De…
- oorlog
- Toen de Engelse en Hollandse vloot in 1665 bij elkaar waren, zei een luitenant dat de Engelsen hun staart afgekapt werd. Een Engelse kapitein zei daarop: "Dat is goed, dan zullen wij die naar uw huis…
- oorlog
- Een vaandeldrager legt uit waarom sterven in de oorlog niet zo erg is als het lijkt: de aarde zou zijn graf zijn, zijn bebloede kleren zijn kist, zijn vaandel het doodskleed en zijn begrafenis[stoet]…
- oorlog
- Men zei dat de Engelsen in de zeeoorlog zo bang waren voor het enteren van de Hollanders, dat zij er alles aan deden om het te beletten. Zij maakten onder andere de buiken van de nieuwe schepen zo…
- oorlog
- Toen Spanje Portugal had overwonnen, zei de koning dat de soldaten geen overlast in Portugal mochten veroorzaken. Later zeiden ze wel,dat ze Portugal hadden gewonnen zoals je het koninkrijk der…
- oorlog
- Cajus Fabritius had in oorlogstijd Publius Cornelius door zijn stem burgemeester gemaakt. Hij was gierig en een dief, maar ook een goed legerleider. Daarom zei Cajus ook: "Ik wil liever bestolen dan…
- oorlog
- Twee soldaten komen elkaar tegen, de ene rijk de ander arm. De rijke zegt tegen de arme dat hij geen genoegen moet nemen met zijn soldij, maar moet pakken wat hij tegenkomt. Dit doet de ander, en als…
- oorlog
- Een soldaat die tijdens de slag bij Lutzen voor koning Gustavus Adolphus moest vechten, had zich in een hol verstopt. De koning had hem echter gezien en beval hem eruit te komen. De soldaat zei dat…
- oorlog
- Een Duitse soldaat klaagde dat het in de oorlog zo chaotisch aan toe gaat. Een ander zei dat het in Holland ordelijker is, want daar krijgt men tenminste een gesprek als er een been wordt afgeschoten.
- oorlog
- Alexander de Grote belegerde Lampsacus, waar zijn oude meester Anaximenes woonde. Anaximenes ging naar buiten om te smeken voor de stad, maar zodra Alexander hem ziet, zweert hij dat hij de smeekbede…
- oorlog
- Mathaeus Bulach in de Zwitserse oorlog zag een groep boeren als rekruten in het leger aankomen. Ze vroegen hem waar hij ze heen wilde sturen, en hij antwoordde dat hij een koekoeksnest in een hoge…
- oorlog
- Hans Coenraed vertelde hoe hij met zijn paard in een moeras vast kwam te zitten, en zich met paard en al toen bij zijn haren er weer uitgetrokken had. Andries Stronzer vertelde toen dat hij, toen ze…
- oorlog
- De koning van Frankrijk had tijdens een slag een moedig overste gevangen genomen. Een Franse hertog vroeg de gevangene of de koning van Spanje nog meer van zulke moedige soldaten had. Antwoord: 'Zoals…
- oorlog
- Hendrik de Vierde was ontdaan omdat hij niet wist wie hij naar Bologne moest sturen, dat voor onnemelijk werd gehouden. Iemand dacht de oplossing te hebben: 'Advocaat Brusquet is de beste man die u…
- oorlog
- De hertog van Savoyen reisde naar Parijs om te zien of hij en de koning tot een overeenkomst konden komen. De koning kwam de hertog, die een degen en twee pistolen had meegenomen, zonder wapens…
- oorlog
- De hertog en de koning konden niet tot een overeenkomst komen en nu de oorlog begonnen was zei de hertog: 'Omdat u niet tot een akkoord wil komen, zal ik u het harnas doen dragen.' De koning…
- oorlog
- Tijdens een overleg van de Maltesers, die zeer beducht waren voor de grote macht van de Turken, zei één ridder de oplossing te hebben. Er was een ridder onder hen met de naam Samson en deze man zou…
- oorlog
- Als het Statenleger voor Breda ligt, wordt er dagelijks rumoer gemaakt als Pels (zie opmerkingen) met zijn 'rakkers' (zijn helpers) verschijnt. Men roept dan 'Hap, hap' (van het woord 'Hapscheerders',…
- oorlog
- Mannen scheppen op over hoe lang ze kunnen 'opzitten'. Een man die in de oorlog een deel van zijn geslachtsdeel is kwijtgeraakt, probeert iedereen te overtroeven. Iemand zegt hem wel te geloven, want…
